
Κάρυστος (Περιγραφή / Σύντομη Ιστορία)
Μια καλοφτιαγμένη πόλη, με θαυμάσια ρυμοτομία, δημόσια νεοκλασικά κτίρια, αρχοντικά, παραδοσιακά οικήματα και κοσμοπολίτικη ζωή.
Ένα γραφικό λιμάνι, με το λιμενοβραχίονα και τις μουριές που αιχμαλωτίζουν τον επισκέπτη στη σκιά τους και τον «καλομαθαίνουν» στους πεντανόστιμους μεζέδες των παραδοσιακών καφενείων και ουζερί.
Πεντακάθαρες παραλίες με ατελείωτες αμμουδιές, πολυσύχναστες πλαζ και ερημικούς κολπίσκους που καλύπτουν κάθε επιθυμία για κολύμπι, διασκέδαση, ψάρεμα, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, θαλάσσια σπορ και ρομαντικές στιγμές.
Το επιβλητικό όρος «Όχη» , με τις δασωμένες πλαγιές στα βορειοανατολικά και το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο στα νοτιοδυτικά που διασχίζεται από φαράγγια όπως του Δημοσάρη και κοιλάδες όπως του Πλατανιστού και είναι μοναδικό για εξορμήσεις στη φύση.
Το ευρύτερα γνωστό αρχαίο μνημείο «Δρακόσπιτο» στην κορυφή του όρους «Όχη» , που πλανιούνται οι έρωτες του Δία και της Ήρας.
Τα αρχαία λατομεία του καρυστινού μαρμάρου.
Τα κάστρα Castello Rosso και Μπούρτζι, ανάμνηση των αιματηρών κατακτήσεων της πόλης στο πέρασμα των αιώνων.
Τα όμορφα χωριά της Γούρνας (τα χωριά γύρω από την Κάρυστο) . Πάνω από τον κάμπο της Καρύστου, με τα νερά και τις πηγές τους, τα έθιμα και τις παραδόσεις.
Ανθρώπους, ψαράδες και κτηνοτρόφους, λατόμους κι εμπόρους, αμπελουργούς, ελαιοπαραγωγούς και μελισσοκόμους, που κρατούν ανοιχτή την καρδιά και την πόρτα τους στους ξένους.
Ένας ικανοποιητικός αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών στο κέντρο και πολλά αγροτουριστικά καταλύματα στην ευρύτερη περιφέρεια μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη.
Ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι με θεατρικές και χορευτικές εκδηλώσεις, συναυλίες, beach party, εικαστικές εκθέσεις και φεστιβάλ.
Τα πρώτα δείγματα ανθρώπινου πολιτισμού στην περιοχή χρονολογούνται στη Νεολιθική εποχή (4000-2000 π.Χ.).
Σύμφωνα με τη μυθολογία πήρε το όνομά της από τον Κάρυστο, γιο του Κένταυρου Χείρωνα, που θεωρείται ο ιδρυτής της. Κατ’ άλλη άποψη από τα «κάρυα», τους καρπούς της καστανιάς που φυτρώνει στις απόκρημνες πλαγιές του όρους «Όχη».
Η Κάρυστος υπήρξε η τέταρτη σημαντικότερη πόλη της Εύβοιας κατά την αρχαιότητα. Ο αλέκτορας (κόκορας) / (κήρυξ-κάρυξ στα αρχαία ελληνικά) ήταν τυπωμένος στα νομίσματά της, «λαλούν» σύμβολο της πόλης.
Η γεωγραφική της θέση, στο νοτιότερο άκρο της νήσου Εύβοιας, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξή της καθώς ήταν σταυροδρόμι από τον ελλαδικό κορμό προς το νησιωτικό Αιγαίο και την Ανατολή.
Κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους από τα λατομεία της, ιδιοκτησίας του εκάστοτε Ρωμαίου Αυτοκράτορα, εξορυσσόταν το φημισμένο μάρμαρο cipollino.
Φράγκοι, Λομβαρδοί, Ενετοί και Τούρκοι κατέκτησαν την Κάρυστο κατά τους Νεότερους Χρόνους.
Μετά την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους το 1833 ακολούθησε μία νέας πορεία ανάπτυξης. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν από τη βόρεια περιοχή δίπλα στο λιμάνι ιδρύοντας τη νέα πόλη της Καρύστου, που άρχισε να κτίζεται το 1843 κατ’ εντολή του Όθωνα, βάσει ρυμοτομικών σχεδίων του βαυαρού μηχανικού Μπίρμπαχ.
Πολλοί Καρύστιοι ευεργέτες, που διέπρεψαν στο εξωτερικό, πρόσφεραν θαυμάσια δημόσια κτίρια στην πόλη, με πρώτους την οικογένεια Κότσικα και τον Νικόλαο Γιοκαλά.